Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    Ankara Batı  Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü


         Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca "Onarıcı Adalet" ilkesi çerçevesinde suç mağdurlarının haklarının korunup desteklenmesi ve ikincil örselenmenin engellenmesi amacıyla Ankara Batı Adliyesi'nde 06/02/2020 tarihinde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü faaliyetlerine başlamıştır. Müdürlüğümüz, adli sürece temas eden başta mağdurlar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın adalete erişimlerinin kolaylaştırılması yönünde çalışmalar yürütmektedir.    


         Müdürlük bünyesinde 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı, 30 uzman (Psikolog, Pedagog, Sosyal Çalışmacı), 1 Zabıt Kâtibi, 1 VHKİ, 2 Memur ve 1 Hizmetli görev yapmaktadır.
    Müdürlük Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu, Ceza Yargılaması Destek Bürosu, Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu, Adli Yardım Hizmetleri Bürosu ve     Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki İşlemleri Bürosu olmak üzere 6 ana birimle hizmet vermektedir.


              Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu
         Mağdurlar adli süreç ve aşamaları, sahip oldukları haklar, kendilerine sunulan hizmetler ile başvurabilecekleri kurum veya kuruluşlar konusunda bilgilendirilmektedir. Yapılan ön değerlendirme neticesinde adli süreçte daha fazla desteğe ihtiyacı olduğu değerlendirilen mağdurlar hakkında uzmanlar tarafından bireysel değerlendirme yapılmakta ve psiko-sosyal destek süreci başlatılmaktadır.


              Ceza Yargılaması Destek Bürosu
         Cumhuriyet Başsavcılıklarının ve Ceza Mahkemelerinin, sosyal inceleme raporu düzenlenmesine ve ifade esnasında uzman görevlendirilmesine yönelik işlemler yürütülmektedir. Bu sayede, ceza yargılaması sürecinin tamamında uzmanlardan etkin bir şekilde yararlanılarak, mağdurların ikincil mağduriyetlerinin önlenmesinin yanı sıra, uzmanın bilgi, beceri ve tecrübesinin adli sürece dâhil edilmesiyle, delil kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. 


              Kırılgan Grup Destek Bürosu
         Uzmanlar tarafından yapılacak bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba dâhil olduğu tespit edilen mağdurlara hizmetlerin sistematik bir şekilde ve zamanında sunulabilmesi için gerekli planlama, uygulama, izleme ve koordinasyon işlemleri yürütülmektedir. Haklarında alınması gereken tedbirlere ve sunulması gereken hizmetlere ilişkin adli destek planı hazırlanmaktadır.


              ADLİ GÖRÜŞME ODALARI
         Müdürlük bünyesinde; 5271 sayılı Kanunun 236 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının uygulanması, ifade ve beyanının özel ortamda alınması veya fail ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen kişilerin ifade ve beyanlarının adli görüşmeci aracılığıyla özel ortamda alınabilmesi amacıyla adli görüşme odaları kurulmuştur. “Bekleme Odası”, “Görüşme Odası” ve “Gözlem Odası” olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Adli görüşme odaları mağdur ve tanıklar ile adli sürece dâhil olan çocukların yanı sıra özellikle cinsel suç mağdurları ile kırılgan gruba dâhil diğer suç mağdurlarının ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılmaktadır. Ayrıca hukuk mahkemelerinde taraf veya tanık olarak yer alan, birinci fıkra kapsamına girdiği değerlendirilen kişilere ilişkin işlemler de adli görüşme odasında gerçekleştirilebilmektedir. Görüşmenin kişinin ruhsal/fiziksel koşullarına uygun ortam ve yöntemle yapılması, ikincil örselenmenin önlenmesi, korunma ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi amaçlanmaktadır.


              Hukuk Yargılaması Destek Bürosu
         Hali hazırda sadece aile mahkemelerine yönelik sağlanan uzman desteği, ihtiyaç duyulan tüm hukuk mahkemelerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Kurulan müdürlükler sayesinde özellikle aile mahkemesi olmayan yerlerde, aile mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan asliye hukuk mahkemelerinin de uzman desteğinden etkin şekilde faydalanması sağlanmaktadır.


              Adli Yardım Hizmetleri Bürosu
         Baroların adli yardım büroları ile eş güdüm halinde çalışan adli yardım hizmetleri bürosunda adli yardıma ihtiyaç duyanlara, bu hizmete başvurabilmeleri için gerekli olup UYAP üzerinden temin edilebilen bilgi ve belgelerin toplanmasında yardımcı olunarak taraflar ilgili birimlere yönlendirmektedir. Maddi durumu elverişli olmayan kişilerin, adalete erişimlerinin güçlendirilmesi amacıyla oluşturulan adli yardım başvuru formu, e-devlet/UYAP Vatandaş Portalının yanında fiziki olarak Müdürlüklerimizden de temin edilebilmektedir.


              Çocuk Teslimi ve Çocukla Kişisel İlişki İşlemleri Bürosu
         Mahkemeler tarafından verilen çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine yönelik iş ve işlemler, Çocuk Görüşme Merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Müdürlüğümüz yetki alanında Sincan, Etimesgut ve Ayaş’ta olmak üzere 3 teslim merkezi bulunmaktadır. 


    1.    SİNCAN (Selçuklu Gençlik Merkezi) 
    Selçuklu mah. Bilen sok. No:23 06940 Sincan/Ankara


    2.    ETİMESGUT (Etimesgut Belediyesi Atakent Sosyal Tesisleri)
    Atakent mah. 1490. sok. No:6 Etimesgut/Ankara


    3.    AYAŞ (Özel Cemil Meriç Anaokulu)
    Emine Tevfika Ayaşlı mah. Yusuf Gül Gök cad. No:22 Ayaş/Ankara

     

     

    BROŞÜR - KILAVUZ - BAŞVURU FORMU

      Tanıtım Broşürü  Tıklayınız...                      
    Mağdura Yaklaşım Kılavuzu  Tıklayınız...
    Adli Yardım Başvuru Formu  Tıklayınız...

     

    ADLİ DESTEK ve MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM BİLGİLERİ

    Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu   0 (312) 246 47 09 - 246 41 73
    Hukuk Yargılama Destek Bürosu   0 (312) 246 40 14  - 246 44 59
    Adli Yardım Hizmetleri Bürosu   0 (312) 246 47 09
    Ceza Yargılaması Destek Bürosu   0 (312) 246 41 38  - 246 41 39

       

    Adres

    Oğuzlar Mahallesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi No: 52 Etimesgut/ANKARA

    Telefon

    0312 246 40 00

    E-Posta

    ankarabaticbsisaretadalet.gov.tr